Přihlášení

Jméno:

Heslo:




zapomenuté údaje

Články

Vojtěch Šrom1.4.2023
Vařící výprava 2023

Rod, Cid, M.V.25.10.2019
P. Mgr. Josef Tichý SI - JESTŘÁB

Medvěd30.3.2019
Vařící výprava

Saša14.1.2018
Letní tábor KUKLE 2017

Ren2.11.2017
Staré pověsti Bleskooddílové 1

Medvěd16.8.2016
Letní tábor KUKLE 2016

Saša26.5.2016
Puťák Sázava 2016

Bobek8.2.2016
23. světové skautské jamboree

Kolektiv RS6.6.2015
Ceste ke středu Země


» Starší články »
Vařící výprava
napsal: Medvěd 30.3.2019

Již třetím rokem se uskutečnila tradiční vařící výprava. Po úspěšném zdolání Hamburgerů v minulém roce, jsme se rozhodli přijmout výzvu ještě větší. Tento rok se nesl v duchu oblíbeného jídla. Jídla, které se stalo jedním ze základních kamenů roverské i skautské sekce - Kebab.

V sobotu se roveři a skauti sešli na vlakovém nádraží v Havlíčkově Brodě. Po několika minutách přikráčel Medvěd s Výrem a spoustou jídla. Navzdory dokonalým plánům se vyskytl problém. Jeden z nejmenovaných obchodních řetězců, vlastní nepořádné řidiče kamiónů. To zapříčinilo změnu plánu z Kebabu v tortille na Kebab box alá Kebab ešus. Přes prvotní strasti, se vydali směr Břevnice. Za okny vlaku se třpytily pásy sněhu, okno počalo zamrzat a skauty přepadla myšlenka umrznutí. Úspěšně jsme dorazili až k cílové stanici. Pod vedením nováčků nás čekaly zaváté cesty a sněhové vločky tající na našich tvářích. Nováčci se nenechali zmást Medvědovými nástrahami a navigovali až na zříceninu Ronovec.

Netrvalo dlouho a Ronovec oplýval lahodnou vůní jídla. Skauti rozdělali oheň a za pár chvil již fritovali hranolky a smažili maso. Kotlíkový friťák udivil nejednoho skautského obdivovatele. K tomu se přidá dušená zeleninka, rajče, jogurtová omáčka a kebab ešus je na světě. Věřte nevěřte to všechno na ohni jen s kotlíkem a dvěma pánvičkami. Díky spolupráci a kulinářským schopnostem se brzy začaly zdi Ronovce plnit výtečným jídlem ze skautských šikovných rukou. Když skauti dosmažili poslední kousek masa, byl čas na hostinu. Každý přišel s ešusem, aby alespoň ochutnal. Skautům se povedl opravdu gurmánský kousek. Skauti si náležitě pochutnali ale co roveři, jak dopadlo jejich jídlo?

Roveři se inspirovali sami sebou několik let nazpět. Již dvakrát vařili jídlo pod označením posázavský kotlík. Pro svou výtečnou chuť si nese místo v srdcích těch, kdo okusili. Recept ? To je tak, vezmete kuřecí maso... Když ho náhodou mají, jinak volte jinačí drůbež. Nakrájejte na kostičk y a následně marinujte v gyros koření. Mezitím si dejte rozehrát kotlík nad oheň. Jak jste hotovi s masem počněte vařit v kotlíku. Zatím co se vaří vyřešte přílohu. Doporučuji brambory s jarní cibulkou jako tradiční kombinaci ale lze použít jakoukoliv přílohu. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do vroucí vody a vaříme než nám brambory kloužou z vidličky. Nemáte-li vidličku nezoufejte, ořezaný kus dřeva postačí. Brambory slijte a mírně zamíchejte. Ochuťte solí a cibulkou. Čekejte na maso. Čekejte a čekejte. Když vám dojde trpělivost vytáhněte pánev a smažte. Nemáte-li náladu na smažení omylem nahněte pánev a maso vysypte (nedoporučuji - dostanete se do problémů). Pokud zvládnete všechny náročné kroky zamáchejte maso do brambor a podávejte skupině roverů v kotlíku. Dobrou chuť.

Dostavila se sytost. Skauti se zabavili sněhem a roveři toužili po šálku výtečné kávy. Medvěd se chopil své role a pomocí několika pomůcek připravil kávu jako z kavárny. Ti co kávu nepijí mohli pouze se závistí pozorovat jak si ji jiní vychutnávají. Ale ani na ně se nezapomnělo mohli oblažit své chuťové pohárky teplým mlékem.

Přišel čas odchodu. Skauti i roveři si po sobě uklidili svá ohniště, sbalili se a s omrzlými tvářemi a popálenými prsty putovali opět na zastávku Břevnice. Cestou se odehrály zápasy MMA (naštěstí bez zranění) ve sněhu. Celý promrzlí opět spatřili vlakovou zastávku která se stala na následující hodiny jejich domovem. Za celou tu dobu se podařilo skautům postavit sněhuláka, prozkoumat stoku a dokonce potrénovat mušku. S radostí uviděli vlak vykoupení z chladu. Zimní výprava za kebabem skončila opět na havlíčkobrodském vlakovém nádraží.

Co nás čeká příští rok? Co se nám urodí v našich hlavách? Určitě budeme pokračovat ve zdolávání sama sebe. Děkuji, že jste dočetli celý článek o naší vydařené vařící výpravě. Díky ní jsme se opět proslavili na celostátním poli pomocí sociálních sítí. Přeji hodně štěstí i při vašem vaření.

Vít Pavlík - Medvěd

Foto : Adam Pipek - Výr, Matouš Molák, Jiří Blažek

Šimon pozorně sledující okolní přírodur Štěpán s lišáckým úsměvem restuje zeleninur Poslední fáze kuchtění Grandiózní porce kebab ešusu, hned by se každý zakousl Medvěd využívá přírodnin, aby nedošlo k přichycení masa Geralt netrpělivě čeká na jídlo, přemýšlí, že by zakusil dříví Medvěd si vychutnává odpolední kávu

Tento článek byl přečten již 1419 x Tisknout článek Sdílet na facebook
 
 
Created by: C.i.D
© Junák - český skaut, středisko Bobři Havlíčkův Brod, z. s., 3. oddíl Blesk 2004-2023